عوامل موثر بر صادرات و راههای افزایش آن
صادرات
صادرات آن دسته از محصولاتی هستند که در یک کشور تولید شده و توسط مصرفکنندگان در کشور دیگر خریداری میشوند. هر محصولی که در داخل تولید شده و در سطح بینالمللی فروخته میشود، برای کشور تولیدکننده صادرات محسوب میشود.
از تولید ناخالص داخلی (GDP) یک اقتصاد برای اندازهگیری ارزش کالاها و خدمات نهایی که در مرزهای ملی تولید میشود، استفاده میگردد. مولفههای اصلی تولید ناخالص داخلی عبارتند از مصرف، هزینههای سرمایهگذاری، هزینههای دولتی و خالص صادرات. خالص صادرات تفاوت بین واردات و صادرات است. در مجموع، واردات و صادرات تراز تجاری یک اقتصاد را تشکیل میدهند. هر زمان که واردات بیش از صادرات باشد، گفته میشود که اقتصاد دارای کسری تجاری است. هرگاه صادرات بیشتر از واردات باشد، اقتصاد مازاد تجاری را تجربه میکند. اقتصادها و تولیدکنندگان، کالا و خدماتی را که میتوانند با مزیت نسبی تولید کنند، صادر میکنند. مزیت نسبی به موقعیتی اطلاق میشود که در آن تولیدکننده میتواند محصولی را با هزینه کمتری نسبت به رقیب خود تولید کند.
اهمیت صادرات برای اقتصاد
صادرات نقش بسزایی در توسعه اقتصادی یک کشور دارد. صادرات پتانسیل ایجاد اشتغال در اقتصاد را دارد. به عنوان مثال صادرات ۸.۵ درصد از کل تولید ناخالص داخلی آمریکا را شامل میشود. صادرات جزء تولید ناخالص داخلی است. افزایش صادرات با افزایش تولید ناخالص داخلی باعث رشد اقتصادی میشود. با افزایش تولید ناخالص داخلی، مصرف و تقاضا نیز افزایش می یابد و باعث افزایش تولید داخلی میشود. کاهش صادرات به تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی آسیب می رساند. تراز پرداختها تحتتأثیر تراز تجاری است. یکی از اجزای تراز تجاری صادرات است. صادرات ارز خارجی مورد نیاز را به همراه دارد. از ذخایر ارزی برای خرید کالا و خدمات از خارج از کشور استفاده میشود. هرچه ذخایر ارزی یک کشور بیشتر باشد، موازنه کردن نرخ ارز برای آن کشور آسانتر است.
عوامل موثر بر صادرات
عوامل متعددی بر صادرات یک اقتصاد تأثیر میگذارد که در این مقاله به برخی از آنها میپردازیم:
- نرخ تورم: با افزایش نرخ تورم، کالاها و خدمات گران میشوند. این امر به احتمال زیاد سطح صادرات را کاهش میدهد. برعکس، کاهش نرخ تورم باعث افزایش صادرات میشود.
- نرخ ارز: کاهش نرخ ارز خارجی یک کشور در مقایسه با سایر کشورها باعث کاهش قیمت صادرات و افزایش قیمت واردات میشود. این امر صادرات را بیشتر و واردات را کاهش میدهد.
- کیفیت محصول: میزان صادرات با کیفیت محصول ارتباط مستقیم دارد. پایین بودن کیفیت کالاها و خدمات باعث کاهش سطح صادرات می شود.
- بازاریابی: به غیر از قیمت و کیفیت محصولات، بازاریابی نیز بر میزان صادرات تأثیرگذار است. اگر شرکتهای داخلی محصولات خود را به طور کارآمد به بازار عرضه کنند، میزان صادرات افزایش مییابد.
- GDP خارجی: افزایش تولید ناخالص داخلی کشورهای خارجی باعث افزایش درآمد ساکنان خارجی و به تبع آن افزایش صادرات میشود.
راههای افزایش صادرات
کشورها میتوانند روشهای متعددی برای افزایش صادرات خود اتخاذ کنند. این روشها به بهبود رقابتپذیری قیمت، کیفیت محصول و کاهش موانع تجاری مربوط می شود. برخی از راههای اصلی افزایش صادرات به شرح زیر است:
- کاهش ارزش پول: کاهش ارزش پول باعث افزایش رقابتپذیری قیمت در کوتاهمدت میشود. با این حال، این امر به تورم در اقتصاد کمک میکند.
- نوآوری: کیفیت صادرات را میتوان از طریق نوآوری در تولید بهبود بخشید. دولت نیز میتواند از طریق حقوق مالکیت معنوی بهتر مشوقهایی برای نوآوری ارائه دهد.
- کاهش موانع تجاری: وقتی کشوری موانع تجاری را بر واردات کالا و خدمات تحمیل میکند، سایر کشورها نیز در مقابل تلافی میکنند. این امر صادرات کشور را کاهش میدهد. یکی از راههای افزایش صادرات حذف موانع تعرفهای و غیر تعرفهای از واردات است. با این حال، این امر به احتمال زیاد به دلیل افزایش رقابت به برخی تولیدکنندگان داخلی آسیب خواهد رساند.
- موافقتنامههای تجاری: دولت میتواند صادرات خود را از طریق توافقنامههای تجاری چندجانبه و دوجانبه با سایر کشورها افزایش دهد. این امر به کاهش اصطکاک در تجارت و افزایش حجم صادرات کمک میکند.
- سیاستهای طرف عرضه: سیاست های طرف عرضه، مانند بهبود آموزش، آگاهسازی و کاهش مقررات دولتی، میتواند به افزایش تولید و صادرات کمک کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.